16775
post-template-default,single,single-post,postid-16775,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qi-blocks-1.3,qodef-gutenberg--no-touch,qode-quick-links-1.0,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17453
 

Artikel: Dit dilemma: Bygge nyt hus eller renovere et gammelt?

Artikel: Dit dilemma: Bygge nyt hus eller renovere et gammelt?

Skrevet af journalist MetteMaje Sofia Skøtt for HOUZZ.

Dit dilemma: Bygge nyt hus eller renovere et gammelt?

Hvad er den bedste beslutning for parret?

Katrine er i tvivl, om hun og kæresten skal købe et gammelt hus og sætte det i stand, eller i stedet få bygget et nyt hus – de skal flytte og kan ikke beslutte sig. Derfor har vi spurgt to eksperter, hvad de vil råde parret til.

Houzz-bruger Katrine H venter sig, og hun og kæresten skal derfor flytte til noget større da hun de venter barn. Men hun er i tvivl, for hvad er den bedste beslutning for dem? På Houzz.dk har hun spurgt brugerne til råds med dette spørgsmål:

”Vi står over for valget mellem at bygge nyt på en grund, vi har fundet, eller at købe et gammelt hus, der har brug for en komplet renovering, herunder renovering af køkken, nye rør, installation af nyt varmeanlæg og generelt maling og andet finish. Er der en arkitekt eller anden fagmand, der kan dele sin mening om, hvad der er mest arbejde i men også størst tilfredshed på sigt – at renovere eller bygge helt nyt?”

Hvad skal parret gøre? Flere brugere har svaret på siden, og vi har fået en af dem til at uddybe sit svar. Det er Gert Hansen fra GH Tømrer og Snedker.

Han fortæller, at han slet ikke er i tvivl om, hvad han vil råde Katrine til. Brænder du ikke for en stor renovering, er det et meget stort projekt at gå i gang med. Han henviser til familier, der bruger alt deres tid på at renovere, bor i campingvogn og kører fuldstændig død i projektet. Det er et dumt valg. Han synes, parret skal bygge nyt.

Til os siger Gert Hansen, at det ikke kun handler om lyst. Det handler også om at få familielivet og økonomien til at hænge sammen:

”Det er et svært dilemma. Det har noget at gøre med parret økonomi og fremtidige økonomi. Et gammelt hus kan være vanskelig at renovere og få til at leve op til nutidens krav om isolering. Bygger du nyt, er det helt up to date, siger han.

På Houzz.dk uddyber han i kommentarfeltet:

”Skulle i finde på at købe et gammelt hus, så få håndværkere på opgaven, og få skiftet ALT, el, vand, rør varmeanlæg, vinduer osv. Så har i måske et hus uden kommende overraskelser. Men det er dyrt, og det er ikke sikkert i får pengene hjem igen ved et salg. Så igen, byg nyt”

Gammelt kan blive et mareridt
Anette fra Indretning by Haugaard er på mange måder enig med Gert – gamle huse kan overraske, fortæller hun os:

”Jeg ser ofte at drømmen om den gamle Patriciavilla bliver til et mareridt. Det hele ser fint og smukt ud, men under overfladen kommer der desværre ofte nogle ubehagelige overraskelser. Som fx et vandrør sprænger, svamp i vægge og gulv, fugt i kælderen og udgifterne stiger og stiger. Ofte bliver budgettet sprængt mange gange, og hele drømmen brister,” siger hun og fortsætter

”Dermed er det ikke sagt at man skal holde sig langt væk fra det. Gamle huse har en dejlig sjæl og charme, som er meget svær at genskabe i nye huse. Der er mange finurlige detaljer, som man bare ikke får med nye huse.”

Anette fortæller, at man skal huske, at under en renovering bor man i rod og det kan tage mange år. Det slider på familien. Det gør et nybygget hus ikke, men det er stadig ikke omkostningsfrit og der skal også holdes øje med deadlines og meget andet.

Der er mange kommentar til dette dilemma og mange har erfaringer med både det ene og det andet – flere skriver som Gert, at en renovering kan gribe om sig både økonomisk og tidsmæssigt, og med et lille barn på vej er det værd at tænke over.

Charmen er særlig ved gamle huse
Renovering er hårdt. Men der er en særlig charme ved gamle huse og det nævner flere også i kommentarfeltet – man køber historie og en særlig stemning med et gammelt hus, og det kan et nybyggeri slet ikke hamle op med.

Louise Holm lever af at indrette for folk, der skal sælge – og i sit firma salesstyling.dk ser hun et utal af hjem både de nye og de gamle. Og uanset hvad Katrine vælger, er der fordele og ulemper, siger Louise til os:

”Personligt elsker jeg at blande nyt og gammelt, og jeg har stor respekt for den sjæl og charme, der ligger i at have et gammelt hus. Man skal kunne lide det og sætte pris på alle de finurlige detaljer, som huset rummer. Man kan med lyse vægge og enkle møbler sagtens skabe sig et meget moderne hjem, stadig med en masse charme. Typisk skal der ikke altid så meget til for at hyggen er der.”

Louise Holm er altså fortaler for løsningen der hedder, at parret køber et gammelt hus og sætter i stand – eller alternativt et gammelt hus, som allerede er sat i stand. Vælger parret alligevel at bygge nyt, kræver det lidt ekstra på indretningsfronten, fortæller Louise Holm til Houzz.dk:

”Vælger man i stedet at købe nyt og dermed have alt færdigt og indflytningsklart på en gang, vil jeg anbefale at vælge møbler og interiør, der giver charme til huset. Med træ, blødt lys, store gulvplanter og det helt rigtige nips kan man give huset den sjæl og charme, som giver det personlighed, siger hun og fortsætter afslutningsvis:

”I stedet for hvid, sort og metal, som hurtigt bliver for koldt og ikke særlig indbydende, er for eksempel brun, grå og træ et bedre valg til nye huse. Og glem ikke tekstilerne. Tæpper, puder og plaider er alt sammen med til at skabe hygge og varme.Følg mig på FacebookFølg mig på HouzzFølg mig på PinterestFølg mig på Instagram