16779
post-template-default,single,single-post,postid-16779,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qi-blocks-1.1.1,qodef-gutenberg--no-touch,qode-quick-links-1.0,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17453
 

Artikel: Dit dilemma: Hvilke lamper skal jeg vælge?

Artikel: Dit dilemma: Hvilke lamper skal jeg vælge?

Skrevet af: journalist MetteMaje Sofia Skøtt for HOUZZ.

I et smukt køkkenalrum med skråvægge og højt til loftet har en Houzz-bruger et dilemma – hvilke lamper passer godt ind i rummet og giver samtidig bedst belysning.

 

Indretningen i en houzz-brugers nye bolig er stort set på plads. Men der mangler lamper og god belysning, og brugeren aner simpelthen ikke, hvad der er det bedst valg. Derfor har vi spurgt indretningseksperterne Anette Hauggard og Louise Holm om deres bedste råd.

De fortæller begge to, at belysning er noget af det vigtigste i en bolig – og derfor har det heller ikke været svært for dem at svare på dilemmaet her:

”Hjælp! Vi er stort færdige med at indrette vores nye bolig – men der mangler lys.
Noget behageligt -indirekte – som kan lyse det store rum lidt mere op.
Hvad skal jeg vælge? Uplight, spots, rislamper?”

Sådan lyder dilemmaet, og da Houzz.dk spørg indretnings- og boligstylist Anette Haugaard fra Indretning by Haugaard falder svaret prompte:

”Det store spørgsmål er altid belysning. Det er det, fordi det er så vigtigt at få rette den belysning for at skabe stemning og samtidig få et godt velbefinde,” siger Anette og begynder at forklare det faglige aspekt af lyssætning i en bolig.

Hun fortæller, at der skal være ca. 5-7 lamper i et rum på ca. 25 m2. Og at man skal være opmærksom på, at der sættes lys op i rummet, så det kommer fra forskellige vinkler og højder og med forskellig styrke. Der skal være almen belysning, så vi kan orientere os og så skal der være arbejdslys og til sidst hyggelys.

Alt det skal Houzz-brugeren være opmærksom på, og Anette råder sådan:

”Kig på hvordan jeres rum skal bruges og vælg belysning ud fra det. Sørg for at have arbejdslys ved køkkenet, der kan skrues ned i styrke og skabe hygge, når I ikke er i køkkenet, men sidder i afslapningsafdelingen,” siger Anette og fortsætter:

”Vær opmærksom på ikke kun at have lamper i øjenhøjde. Sæt lys op i højden og hjørnerne. Ved synlige bjælker kan det være en god ide at lægge lysbånd på bjælkerne, som lyser op ad, da spots i loftet vil kaste skygger på væggene og det vil forvirre øjet unødigt. Så vær meget opmærksom på, hvordan I leger med lyset. Effekten med lysbånd på bjælkerne er med til at åbne rummet op og give fornemmelsen af højden i rummet. Derudover kommer alt den lys, der normalt skal være i et rum; over spisebordet, i køkkenet, ved sofaen, i hjørnerne og husk i forskellige højder og styrker.

Pas på de mørke hjørner
Stylist Louise Holm fra salesstyling.dk er enig med Anette i, at Houzz-brugeren skal passe på de mørke hjørner, fordi rummet er stort, har højt til loftet og skråvægge:

”I et stort rum med højt til loftet er der ofte problemer med, at der let bliver for mørkt. Derfor vil jeg altid vælge en lampe over spisebordet, der kaster lyset ud i rummet. Gerne i alle retninger. Med en lysdæmper kan man altid vælge, hvor kraftigt man ønsker lyset, afhængig af om man spiser eller sidder i sofaen,” siger Louise og forslår desuden, at bjælkerne bliver brugt aktivt i lyssætningen af rummet som et hygge-element:

”Vælger man at placere en usynlig LED skinne på toppen af hanebåndene, vil disse udelukkende lyse op og giver dermed ikke noget rigtigt lys til selve rummet. Det er altså mere for effektens skyld end det er for at få lys i rummet. Dog vil det i kombination af flere lamper i rummet, uanset om det er bord-, gulv- eller væglamper, være med til at gøre hele rummet lysere.”Følg mig på FacebookFølg mig på HouzzFølg mig på PinterestFølg mig på Instagram